Cep Telefonu Alırken Bunlara Dikkat Edin

Cep Telefonu Alırken Bunlara Dikkat EdinCep Telefonu Alırken Bunlara Dikkat Edin !

İster daha iyi bir telefon almak isteyin isterseniz telefonunuzun bozulduğu için yeni bir cep telefonuna ihtiyacınız olsun isterseniz de telefonunuzdan sıkıldığınız için sık sık değiştiren birisi olun; akıllı bir cep telefonu alırken dikkat etmeniz gereken bazı durumlar vardır. Telefonunuzu değiştireyim derken daha kötü bir telefona geçmemek için aşağıda sizler için derlediğimiz 13 özelliğe dikkat etmeniz sizlere büyük fayda sağlayacaktır.

1. Yapı Malzemesi (kalitesi)

 

Akıllı Cep telefonların gövdeleri plastik, cam ya da metalden yapılmaktadır. Cam yapımı gövdeler kullanılsa da cam yapımı telefonlar çok popüler değildir. Çünkü akıllı telefonların dayanıklılığı büyük oranda yapı malzemesine bağlıdır. Bundan dolayı cam pek de tercih edilmemektedir. Öte yandan metal gövdeli bir telefonun iki ila üç metreden düşmelere dayanma olasılığı vardır. Fakat bu cam gövde yapımı telefonlar için söylenemez.
Plastik gövdeli bir cep telefonun ömrü sınırlıdır. Dayanıklı değildir ve istenilen verim ve kaliteyi karşılayamamaktadır.

 

2. SAR(Özgül Soğrulma Oranı)DEĞERİ

Telefonlar kablosuz bağlantı gerektiren durumlarda yani e-posta yollamak, konuşmak, mesajlaşmak, vb. durumlarda direkt radyasyon yayar. Öyle ki bazı cep telefonları 2 watt’a kadar radyasyon yayabiliyor. Bu da insanlar üzerinde bazı olumsuz etkileri olabiliyor. En olumsuz yönü ise şüphesiz beyin tümörleri ve akustik nörinom adı verilen tümör cinsinin oluşmasına sebep olmasıdır. Bundan dolayı Cihaz alırken yapılması gereken en önemli konulardan birisi de SAR değerinin düşük olduğu cep telefonları tercih edilmesi gerekir

3. Ekranın Çözünürlüğü ve Boyutu

Kullanıcının istek ve beklentisine uygun olarak ekran çözünürlük ve boyutu seçilmelidir. Video izlemeyi çok seven birisiyseniz ve cihazınızda video paylaşmayı seviyorsanız, 5.5 – 6.0 inçlik full HD ya da QHD ekrana sahip cihaz sizin için daha uygun olacaktır. Size daha canlı ve daha net görüntü sağlar. Bu ebattan daha büyük bir cep telefonu kaba durur ve öyle büyük bir cihazı taşımak da sizin için zor olacaktır. kısacası 6.0 inçten daha büyük bir ekrana sahip olan cihaz uygun değildir.

5.0 inçlik bir HD ya da full HD ekrana sahip cihaz, normal kullanıcılar için sohbet, e-posta, şarkı ve film izleme gibi benzer istek ve ihtiyaçlarınız için ideal olacaktır. Daha sonrasında da ekran türü seçimi gelir. Var olan iki tür ekran vardır. Bunlar LED ekran ve IPS ekrandır. Samsung firması, Super AMOLED ekranın büyük bir yapımcısı ve savunucusudur. Buna istinaden Apple, iphone’larda ve diğer tür cihazlarında IPS ekran kullanmaktadır. Her iki ekranın avantaj ve dezavantajları bulunmaktadır. Bu sebeple, hangi tür ekran türünün iyi olduğuna karar vermek zordur. Bundan dolayı Cep Telefonu Alırken Bunlara Dikkat Edin !

4. İşlemci

Akıllı cep telefonların performansı büyük oranda işlemcisine bağlıdır. İşlemcinin performansı da kullanıcı arayüzüne, yazılımına. işletim sistemine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. İşlemcinin ihtiyaçlara göre seçilmesi gerekmektedir. Eğer sürekli oyun oynayıp resim ve videoları düzenliyorsanız güçlü bir Qualcomm Snapdragon (652/820/821) işlemcisine ihtiyacınız olacaktır. Ayrıca eğer canlı video çekiyorsanız ve aynı anda birden çok uygualama çalıştırıyorsanız bu işlemciye sahip cihaz işinizi görecektir. Diğer yandan MediaTek işlemciler normal kullanıcılar için gayet iyi bir seçimdir.
Mediatek işlemcili cep telefonlarını genellikle Çinli firmalar tarafından kullanılmakta (xiaomi)ve Tayvand tarafından tedarik edilmektedir.

5. Kamera

Çoğu insan, iyi resimlerin çekilebilmesi için tek belirleyici nedenin megapiksel olduğu hususunda yanlış bir kanıya sahiptir. Megapiksel demek görüntülerin boyutu demektir. Pikseller büyüdükçe ekranlardaki görüntüler daha çok netleşir. Megapiksel dışında, ISO seviyeleri, kamera açıklığı, otomatik odaklama vb. özelliklerin daha net resimlerin çekilebilmesi için önemli rollere sahiptir. 13 MP ve üzeri f/2.0 ya da daha düşük diyafram açıklığına sahip başka bir kamera fotoğraf sevenler için iyi olabiliyorken, f/2.2 diyafram açıklığına sahip 8 MP kamera gündelik kullanımlar için yeterlidir.

6. Pil

 

Pil ömrü doğrudan doğruya kullanıma bağlıdır. 3500 mAh pil, oyun oynayıp video izleyenler ve boyutu büyük mobil uygulamalarda çalışma yapanlar için ideal olmaktadır. Ama telefonları daha az kullanacak olanlar için 3000 mAh pil yeterli olacaktır.

7. Depolama Hafızası

Size yeterli depolamayı sağlayacak telefonu seçin (16GB\32 GB\64GB\128gb\256\528). Bu şekilde belirtilen depolama alanından başka depolama alanını büyütemeyeceğinizi unutmayın(hafıza kartını destekleyen telefonlar dışında). Bu depolamanın bir kısmı zaten daha önceden yüklenmiş var olan uygulamalar tarafından kullanılmaktadır. Bu da depolamanın var olan uygulamaların geri kalan kısmını kullanabilmeniz anlamına gelmektedir. Bu sebepten ötürü bir telefon alırken var olan depolama hafızasına değil kullanılabilen depolama hafızasına ve uygulama sayılarına bakın. Eğer düşük depolamaya sahip bir cep telefonu alacaksanız depolama alanınızı büyütmek için microSD kartı destekleyip desteklediğinden emin olmalısınız.

8. Güvenlik özellikleri

Parmak izi ya da iris(göz) tarayıcı gibi güvenlik özelliklerine sahip bir telefonu tercih etmek sizin için daha iyi olacaktır. Bunlar sadece telefonlarınızın kilidini açıp kapatmak için değil aynı zamanda telefonlarınızdaki değerli belge ve dosyalarınızı korumak için de kullanılabilir.

9. Hoparlör/Ses

Günümüzde hemen hemen herkes telefonlarını müzik dinlemek, video/film izlemek ve daha pek çok amaç için kullanmaktadır. Telefonlarınızı yatay modda kullanmayı seviyorsanız ses netliği ve ses seviyesinin daha yüksek olmasını isterseniz ön tarafa bakan hoparlörlü telefonları tercih etmeniz gerekir. Ayrıca telefonu satın almadan önce mutlaka ses sitemi ve hoparlörün kalitesini kontrol etmelisiniz.

10. Kulaklık Jakı/USB bağlantı noktası

Telefonlar, USB Type-C ya da mikro USB ile beraber gelmektedir. USB Type-C’yi destekleyen cihazlar daha teknolojik ve yenidir. 3,5mm ses jakı ya da USB Type-C tabanlı kulaklıkların giriş yerleriniz olup olmadığını kontrol edin. Çünkü bazı telefon üreticileri(Apple), ürettikleri cihazların 3,5 mm ses jakını kaldırmaya başladı. Kablolu kulaklık ile şarkı ve oyun oynamayı seviyorsanız buna çok dikkat etmeniz gerekir.

11. Fiyat

Tüm bu özellikleri kıyasladığınızda birbirine yakın özeliklere sahip cihazlar arasında karar veremiyorsanız istek ve ihtiyaçlarınıza uygun telefonu seçmek için markaya değil belirttiğimiz özelliklere ve fiyata bakın. Cep Telefonu Alırken Bunlara Dikkat Edin sonra karar verin. Daha Fazlası İçin  BİZE YAZIN!