Google Search Console Noindex Sorunu-Siteniz neden indekslenmiyor?

Google Search Console Noindex Sorunu: Web sitenizin veya sayfalarınızın niçin indeks alamadığını çözebilmeniz için ilk önce aşağıda yer alan  kontrol listesini gözden geçirin. Bu şekilde  listede mevcut olan  sorulara vereceğiniz yanıtlar sizi doğru çözüme götürecektir.

  • Web Sitenizi yeni mi açtınız?
  • robots txt dosyanız mevcut mu?
  • Webmaster Tools’a(Google Search Console) web sitenizin eklemesini yaptınız mı?
  • Sitemap oluşturdunuz mu ve Search Console ’da web site haritanızı gönderdiniz mi?
  • Google Search Console ‘da tarama hatalarıyla karşılaştınız mı?
  • Noindex etiketini doğru bir şekilde kullandınız mı?
  • İçerikleriniz intihal mi?
  • Web Siteniz ceza yemiş olabilir mi?
  • Web Siteniz yeterince hızlı mı?

 

Google İndeks Sorunu Nasıl Çözülür?

Google indeks sorununun çözümlenmesi için ilk yapılması gereken problem kaynağının araştırılması gerekmektedir.

Başta web site yeni açıldı ise sabırlı olunması gerekmektedir. Sitenizi kurar kurmaz hemen index almaz. Sayfalarınız indexlenmesi için zamana ihtiyaç vardır. Fakat sitenizin hızlı indeks alması için yapabileceğiniz şeyler vardır:

Google Search console hesabınız ile giriş yapın. Daha sonra kapsam sorunlarına bakın. Varsa hangi URL’lerin indeks almadığını ve sorunların neler olduğunu bulun. Dizine ekleme ile karşılaştığınız hatalarda sayfaların index almama problemleriyle ilgili ipuçları bulacaksınız.

Ayrıca sitenizde var olan sayfaların ve yazıların URL denetimini teker teker yaparak canlı URL’lerininizi test edebilirsiniz.

Canlı URL testi yaptıktan sonra “URL dizine eklenebilir değil” hatası aldıysanız bunun sebebi panel üzerinde uyarı olarak verilecektir. Peki bu hataya sebebiyet veren şeyler neler olabilir?

URL Neden Dizine Eklenebilir Değil, Sebebi Nedir?
Noindex etiketi(Tag’ı): Sitenizin Google’a “bu siteyi/sayfayı indeksleme” anlamına gelmektedir. Yanlışlıkla veya sitenizi bitirmediğiniz için bu etiket eklenmişse sayfalarınızın index alma ihtimali tabi ki de yoktur. Bu sebepledir ki noindeks etiketi(tag’ı) almış sayfalarınız var ise tespit etmelisiniz. Sonrasında ise indexslenmesini engelleyen noindeks etiketi bulunuyorsa kaldırmalısınız.

Robot.txt dosyası Nedir?

Robot txt dosyası Google, Yahoo veya Bing gibi arama motorlarının botlarla tarama yapacağı sırada sitenizde neleri indexleyip neyi indexlemeyeceğine karar verdiğiniz bir komut dosyasıdır.
Robots txt Engellemesi ise mantık olarak Noindex gibidir. Fakat noindeks’ten farklı olarak toplu değil tek tek ekleyip veya engelleme seçeneği sunmaktadır. Yani hangi dosyaların indeks almasını istediğiniz veya hangi dosyaların index almasını istemediğiniz sayfaları ekleyebilme seçeneği sunmaktadır.

Sitemap.xml eklediniz mi?

Search console aracı üzerinden sitemap.xml dosyanızı kolay bir şekilde gönderin. Sitemap xml dosyasını oluşturmak WordPress tabanlı web sitesi kullananlar için oldukça basittir. Yoast SEO veya All in SEO eklentileri ile otomatik olarak Sitemap oluşturmak mümkündür. Ayrıca bu eklentilerden hiçbirini yüklemezseniz dahi WordPress kendi kendine oluşturmaktadır. Site haritanızı ekleyerek Google botların sayfalarınızı taramasını ve dizine eklemesini hızlandırabilirsiniz.

Tarama sorunlarını hallettim fakat sitem hala indekslenmiyor, Neden?
Tarama ve Kapsam problemlerini düzelttiniz. Bununla beraber site haritanız(sitemap.txt) da mevcut. Ayrıca robots.txt dosyanızda da bir problem kalmadı. Kısacası URL’lerinizin indexlenmesi( dizine eklenmesi) için hiçbir problem kalmadı. Ama web siteniz hala indeks almıyor. Sebebi Ne Olabilir birlikte bakalım şimdi:

Sitenizde kopya içerik var mı, İçerikleriniz ne kadar özgün?

Eğer sayfalarınız kopya içeriklerle doluysa web sitenizi botlar indexlemeyebilir. Hatta kopya içerik kullanmanız sitenizin ceza almasına sebebiyet verebilmektedir. içeriklerinizin özgün ama birbirine benzeyen çok sayıda yazılar eklerseniz Google bunu yine kopya içerik olarak algılayacaktır. İçeriklerin intihal oranını bulmak için en doğru sonucu bulan web sitesi https://smallseotools.com/tr/plagiarism-checker/ sitesidir.

Sitenizin de ne kadar özgün olduğunu bilmek isterseniz Google eklentiler bölümünde Moz uzantısını ekleyebilirsiniz. Hatta kolayca istediğiniz sitenin Pa ve Da puanını dahi öğrenebilirsiniz.

Moz Eklentisi

Web siteniz yeterince hızlı mı?

Arama motorlarının en çok önem verdiği Site hızı her şeyin başında geliyor. Özellikle bir kaç saniye içerisinde açılmayan web sitelerinde ciddi oranda kullanıcı kaybı yaşanmaktadır. Zira hızı düşük bir web sitesi kullanıcı dostu olmayacaktır. Bu sebeple Google, Bing, Yahoo ve diğer arama motorları yavaş yüklenen sitelerinin sıralarını altlara çekmekte ve belki hiç indekslemeyebilir. Site hızınızı en doğru sonucu veren GTMetrics, ve Google’ın oluşturduğu PageSpeed Insights gibi araçlarla ölçebilirsiniz. İpuçlar yardımıyla da sitenizi hızlandırabilirsiniz.

ÖZETLE:

 

Google Search Console Noindex SorunuGoogle Search Console Noindex Kesin çözüm.  URL denetimi yapıldığı sırada “Hayır :”robots” meta etiketinde “Noindex” algılandı yazısı ile karşılaşıyorsanız ve dizine eklemek istediğiniz URL hata veriyorsa çözümü için aşağıdaki adımları takip edin.

 

İndeks sorunu veya dizine ekleme problemi, genellikle web sitelerini yeni açan insanların sık sık karşılaştığı bir durumdur. Yapmanız gereken ilk adım WordPress admin paneline girmek ve ordan ayarlar/okuma kısmındaki “Arama motorlarının bu siteyi dizine eklemesine engel olmaya çalış” tikini kaldırıp kaydetmek olması lazım.Google Search Console Noindex Kesin çözüm

Eğer sorununuz hal olunmamışsa bir robots.txt dosyası oluşturup Public_html klasörünün içine kaydedilmesi gerekir. Bunun için metin belgesi oluşturup robots.txt ismiyle kaydediyoruz. İçerisine de;

https://www.siteadı.com/ adresinde oluşturulan # robots.txt
Kullanıcı aracısı: *
İzin vermek: /
İzin verme: /wp-admin/
İzin ver: /wp-admin/admin-ajax.php

yapıştırıp domain uzantınız ile birlikte kaydettikten sonra Public_html içine atıyoruz.
TEKNO COZUMLER

Ya da Yoast Seo Eklentisi kullanıyorsanız Seo/Araçlar/Dosya Düzenleyici kısmından Robots.txt dosyasını
oluşturabilirsiniz. Bu adımları yaptıktan sonra büyük olasılıkla probleminiz çözülmüş olacaktır.
Fakat hala problem yaşıyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.